Ga naar de inhoud

Recept New England IPA vergist met Kveik

Recept New Englang IPA

Kenmerken
Start SG 1069
Eind SG 1014
7,1% ABV
7 IBU
13 EBC

Mouten
Pils mout (3 EBC) – 35%
Pale mout (5 EBC) – 35%
Havervlokken (2 EBC) – 15%
Tarwemout (4 EBC) – 15%

Hop
Cascade (7,1%) – 60 minuten – 7 IBU
Mosaic, Citra, Cascade & Simcoe in de dryhop.

Brouwzouten
Om de body en met name het mondgevoel te versterken is het goed om te kijken naar de verhouding van chloride (Cl) en sulfaat (SO4) in je bier. De aanwezigheid van chloride zorgt voor het accentueren van de zoetigheid van de mouten en het volle mondgevoel. Maar overdrijf hier niet mee, wwaarden > 250 ppm zijn niet wenselijk, want anders kan je bier een zoutige smaak krijgen.
De sulfaat accentueert de bitterheid van de hop waardoor deze ervaren kan worden als hard en droger. De verhouding Cl:SO4 is in dit recept 2:1 met 180 ppm voor chloride.

Maischen
Maischen op:
63°C – 45 minuten.
67°C – 15 minuten.
Uitmaischen op 78 °C.

Gist en vergisting
WHC Bjorn (Kveik)
Vergisting op 25°C .

Toelichting op recept
De vergistingstemperatuur is relatief hoog. Om de hoparoma’s van de dryhop in het bier te houden is temperatuur na de vergisting gelijk verlaagt naar 7 °C. En met deze gist was de vergisting in 4 dagen gereed!