Ga naar de inhoud

Recept East Coast IPA

Recept
Kenmerken
Start SG 1063
Eind SG 1016
6,1% ABV
58 IBU
22 EBC

Mouten
Pale mout (7 EBC) – 63%
Pilsner mout (3 EBC) – 30%
Cara 120 (120 EBC) – 7%

Hop
Simcoe (13.,1%) – 60 minuten – 19,7 IBU
Mosaic (10.8 %) – 60 minuten – 16.3 IBU
Simcoe (13.,1%) – 15 minuten – 6,5 IBU
Mosaic (10.8 %) – 15 minuten – 5,4 IBU
Simcoe (13.,1%) – 10 minuten – 2,4 IBU
Mosaic (10.8 %) – 10 minuten – 2,0 IBU
Simcoe (13.,1%) – 5 minuten – 3,3 IBU
Mosaic (10.8 %) – 5 minuten – 2,7 IBU

Simcoe & Mosaic in de Whirlpool ( 3 gram/liter)
Simcoe & Mosaic dryhoppen met (4 gram/liter)

Brouwzouten
De verhouding chloride en sulfaat is in dit recept ook 2:1 aangezien het een IPA wordt. De waarden zij iets minder extreem gekozen dan bij de New England IPA met 110 ppm voor chloride.

Maischen
Maischen op:
67 °C – 45 minuten.
Uitmaischen op 78 °C.

Gist en vergisting
WHC Bjorn (Kveik).
De gist gepitched bij een temperatuur van 28 °C. De temperatuur daarna langzaam laten oplopen naar de 35 °C.

Toelichting op recept
Na de vergisting heb ik het bier vrij snel gebotteld. Wat hierbij is opgevallen is dat het lang duurt voordat de hergisting gereed was. De Kveik heeft de neiging om behoorlijk de plakken aan de fles en tijdens de hergisting heb ik dan ook regelmatig de flessen moeten schudden/omdraaien. Een volgende keer zou het gebruik van bottelgist een uitkomst kunnen zijn.