Ga naar de inhoud

East Coast IPA

  • door

De East Coast IPA is een van de variaties op de traditionele Amerikaanse IPA. De Amerikaanse IPA, een zeer bekende IPA, is een bier met uitgesproken hopsmaken en een mooie bitterheid. De hoppen die gebruikt worden zijn hoppen met smaken die doen denken aan citrusfruit. Er zijn ook hopsoorten die je doen denken aan mango ananas, steenfruit en zelfs meloen.
Ondertussen zijn en er veel verschillende varianten op de traditionele IPA zoals de populaire New England IPA , Black IPA en de East- en West Coast varianten. Voor mijn volgende brouw wil ik een IPA met veel fruit maar toch ook een bittertje welke nauwelijks aanwezig was in de NEIPA die ik heb gemaakt heb.

East Coast vs. West Coast

Uiteindelijk is er de keus tussen de East of de West Coast variant. De West Coast IPA heeft een hele hoge bitterheid. Sommige bieren zijn zelfs zo bitter dat dit tegen de grens aan zit wat je als mens nog zou kunnen proeven. Zoveel bitterheid wil ik niet dus kies ik voor een East Coast-variant. De East Coast IPA is minder bitter en heeft ook veel fruitsmaken. Veel smaak komt voort uit de vergisting waarbij de gist zorgt voor fruitige smaken. In dit recept maak ik gebruik van een type Kveik (Bjorn) wat moet zorgen voor nog meer fruitsmaken. Verder zorg ik ervoor dat ik veel smaak krijg door het dryhoppen.

Recept

Kenmerken
Start SG 1063
Eind SG 1016
6,1% ABV
58 IBU
22 EBC

Mouten
Pale mout (7 EBC) – 63%
Pilsner mout (3 EBC) – 30%
Cara 120 (120 EBC) – 7%

Hop
Simcoe (13.,1%) – 60 minuten – 19,7 IBU
Mosaic (10.8 %) – 60 minuten – 16.3 IBU
Simcoe (13.,1%) – 15 minuten – 6,5 IBU
Mosaic (10.8 %) – 15 minuten – 5,4 IBU
Simcoe (13.,1%) – 10 minuten – 2,4 IBU
Mosaic (10.8 %) – 10 minuten – 2,0 IBU
Simcoe (13.,1%) – 5 minuten – 3,3 IBU
Mosaic (10.8 %) – 5 minuten – 2,7 IBU

Simcoe & Mosaic in de Whirlpool ( 3 gram/liter)
Simcoe & Mosaic dryhoppen met (4 gram/liter)

Brouwzouten
De verhouding chloride en sulfaat is in dit recept 2:1 aangezien het een IPA wordt. De waarden zij iets minder extreem gekozen dan bij de New England IPA met 110 ppm chloride.

Maischen
Maischen op:
67 °C – 45 minuten.
Uitmaischen op 78 °C.

Gist en vergisting
WHC Bjorn (Kveik).
De gist gepitched bij een temperatuur van 28 °C. De temperatuur daarna langzaam laten oplopen naar de 35 °C.


Toelichting op het recept
Na de vergisting is het bier snel gebotteld. Wat opvalt is dat het lang duurt voordat de hergisting gereed was. De Kveik heeft de neiging om behoorlijk de plakken aan de fles en de tijdens de hergisting heb ik dan ook regelmatig de flessen moeten schudden/omdraaien. Een volgende keer zou het gebruik van bottelgist een uitkomst kunnen zijn.

Proefnotities en aanbevelingen

Een mooie IPA waarbij de hopgeuren je behoorlijk tegemoet komen. Het bittertje is mooi aanwezig op het eind.

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *