Ga naar de inhoud

Alcoholarm bier brouwen met SafBrew LA-01

  • door

Fermentis heeft een gist uitgebracht die speciaal ontwikkeld is voor het brouwen van alcoholarme dranken. Waar ik in een vorige blog over alcoholarm bier schreef over de verschillende suikers die een “normale” gist eet tijdens de vergistinging, eet deze gist alleen de simpele suikers (glucose, fructose en sucrose). Het gebruik van de LA-01 zou het een stuk makkelijker kunnen maken aangezien we ons minder zorgen hoeven te maken over de mogelijke vergisting van de langere suikers.

Balans in het bier

Met de ervaring van de vorige keer is het belangrijk om de juiste balans te vinden tussen de bitterheid en de restsuikers aanwezig in het bier. Vanwege deze restsuikers is deze balans bij alcoholarme bieren nog belangrijker. Om het allemaal wel wat smaak te geven wordt er een behoorlijke hoeveelheid gebruikt in de whirlpool en de dry-hop.

Recept

Kenmerken
Start SG 1016
Eind SG 1010
0,6% ABV
23 IBU
10 EBC

Mouten
Pils mout (3 EBC) 40%
Pale mout (5 EBC) 40%
Cara 120 (120 EBC) 13%
Tarwemout (4 EBC) 7%

Hop
Cascade (7,1%) – 60 minuten – 20 IBU
Citra, Wai-iti & Mosaic in de whirpool
Citra, Moisaic en Simcoe gebruik als dry-hop einde vergisting.

Brouwzouten
Met behulp van brouwhulp het maischwater aangezuurd naar de gebruikelijke 5,4-5,6 pH. Het aanzuren gebeurd met Lactol (80%). Aangezien ik ook hier alle smaken en geuren van de hop wil laten uitkomen zorg ik voor een Cl:SO4 verhouding van ruime 2:1 met 197 ppm chloride. Dus ruim 2x keer zoveel chloride dan sulfaat. Lees hier wat de verhouding van deze brouwzouten met je uiteindelijke bier doen.

Maischen
Maischen op 72 °C. Hier heb ik geen specifieke tijdsduur vermeldt. Tijdens de maisch heb ik het SG nauwkeurig gevolgd en wanneer de target was bereikt ben ik gaan doorwarmen naar de 78 °C om de enzymen te deactiveren. In de praktijk betekend dit zodra het gewenste SG is bereikt dat je gaat doorwarmen tot het kookpunt.

Gist en vergisting
Fermentis Safale LA-01
Vergisting op 20°C

Proefnotities en aanbevelingen

Het resultaat is een bier met een mooie bitter waarbij een goede balans is gevonden met het zoete (restsuikers). De bitterheid is niet overheersend. De hoparoma’s komen je tegemoet bij het intappen en dat is ook waar het bier het van moet hebben aangezien het wel iets minder body heeft dan we gewend zijn.


Houdbaarheid
Er blijven in het bier nog voldoende suikers over die een mogelijke voedingsbron zijn voor andere gisten of bacteriën. Ik was dan ook benieuwd hoelang het bier houdbaar zou blijven in de sodakeg aangezien het niet gepasteuriseerd is. Na twee maanden was het bier nog goed van smaak en er waren geen zure smaakjes of iets dergelijk aanwezig. Ook waren de hopgeuren en smaken nog goed aanwezig. Het bier is al die tijd wel bewaard bij een temperatuur lager dan 7 °C. De LA-01 zorgt voor een lichte waas in het bier.


Een mooie uitdaging voor een volgende brouwsessie zou zijn om de samenstelling van de moutstort aan te passen en proberen een mooie lichte kleur van NEIPA te maken!

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *